Международен културно-духовен събор „Богомилството“ – 08-10 април – Шумен и Велики Преслав

Razvoj_bogumilstva

Стотици осъзнати българи от страната и чужбина идват в гр.Шумен и гр.Велики Преслав за дните 8, 9 и 10 април 2016г., послучай Събора за честване създаването на Богомилството и приноса му за духовното развитие на България, Европа и света. Събитието е съпроводено с концерт, беседи на лектори, изложби, изложения и др. и се осъществява с подкрепата на Община Шумен, кмета на града и Областния управител.

Международният събор е в програмата за посещение на българи от цял свят и ще се озвучи от лечебните трели на българския фолклор в комбинация със специална музика от известната певица Поли Паскова. Всеки един посетител ще може да се наслади на безплатните в гр.Шумен изложби, богатата културно-духовна програма и беседи с едни от най-ерудираните стойностни писатели, учени, лекари, изследователи и журналисти от няколко страни. А в гр.Велики Преслав записалите се участници ще могат на поляните наоколо – сред природата, да се насладят на едно истинско духовно изживяване с лагерни огньове, пеене, свирещи купи и ще изпитат още много емоции, през тези съвсем наскоро предстоящи дни. Местността е специална, за да се почувства природата и естественото състояние на Учението и Духа на древното знание.

Празнуваме годишнината от създаването на Богомилското учение в България, дало духовния импулс и ренесанса на Европа, Втория златен век на България, демокрацията, болниците, училищата за деца в света и много други. Експерти по духовните науки и по древната история на българите и съседните страни ще изнесат беседи за наследството на Богомилите. Идеята се ражда от Асен Асенов Хермес и Марияна Лалова преди 3 години и те създават първите в историята на България чествания на празника чрез фондация „Виделей“.

"От незапомнени времена един дълбок и необясним стремеж към просветление съпътства българския народ, отправяйки неговия дух отвъд природните ограничения на материята. Този копнеж намира синтезиран израз в Богомилството  – български културен феномен, станал по-късно основа за бъдещата реформация, както и за възникването на много мистични и езотерични общества в Европа. Уникално по значение, всеобхватно по съдържание и космополитно в същността си, Богомилското учение се ражда в средновековна България поради историческата необходимост да се възстанови истинското, първоначално Христово учение. То представлява цялостна религиозно-философска и езотерично-мистична доктрина, освобождаваща съзнанието от авторитети, религиозни предразсъдъци, църковни догми, заблуди и суеверия. Това са Богомилите, това са ни завещали те!" – категорични са организаторите на събора.

В програмата са включени беседи и дискусии с широк обхват на духовните и езотерични процеси през вековете до наши дни. Специални гости ще бъдат Богомили от международния Богомилски център в гр.Загреб, Хърватия, както и светилата в сферата на Богомилите и духовните български учения – Христо Маджаров, Христо Буковски, Спас Мавров, Галя Маджарова, проф. Ерика Лазарова, Филип Филипов, Георги Мелихранов, Тодор Ялъмов, д-р Румен Стоилов, д-р Надя Панчева, изследователи от чужбина и др. Към събора ще се присъединят и участници от Италия, Франция, Румъния, Босна и Херцеговина.

Организатори на събитието са: Фондация "Виделей", сдружение "Велика БОЛГАРИА", в-к "Велика БОЛГАРИА", ВИП "Комюникейшън ПР", "Магнум Опус", в-к "Посоки+", "Богомило-катарски център", "Духовен център Слънце", НПО"Геум"и др.

Вход: свободен, заплащат се само нощувките

За повече информация: ТУК