Пътуваща изложба „13 безсмъртни българи” – откриване на 25 април – Варна

Пътуващата изложба „13 безсмъртни българи”
гостува на Варна
за  148-та годишнина  от рождението на Пенчо Славейков, един от 13-те.

 

ПРОГРАМА
25 април – 17:00 часа в Регионална Библиотека “Пенчо Славейков” – Варна

1. Откриване от представител на домакина – Регионална Библиотека “Пенчо Славейков” – Варна
2. Фондация 13 безсмъртни българи – представяне на идеята от председателя Петър Николов и дарение към библиотеката – набор книги.
3. Стихове от Пенчо Славейков – чете Пламен Георгиев – актьор
4. Видеопрожекция от слово на Ваклуш Толев  за Пенчо Славейков – 11 минути
 
*************************************
Изложбата „13 безсмъртни българи” ще гостува на Варна през април. Постерите, посветени на 13 велики българи и техните безсмъртни идеи за България, ще могат да бъдат видени в Регионална библиотека „Пенчо Славейков. Откриването е на 25 април в 17:00 ч.
 
Пътуващата изложба ще остане в града до 10 май, съобщават организаторите от Регионалната библиотека във Варна, Фондация „13 безсмъртни българи” и сдружение Общество Път на Мъдростта-Варна.
 
Идеята чрез образите и характеристиките на 13 личности да се отбележат историческите и културните постижения на България е на богослова Ваклуш Толев. Наред с основателя на българската държава хан Аспарух, цар Борис I, който приобщава страната ни към християнската цивилизация и Васил Левски, апостолът на българската свобода, Ваклуш Толев поставя Св. Климент Охридски – създателят на българската азбука, цар Симеон Велики, св. Йоан Рилски, Пенчо Славейков и др.
 
Пътуващата изложба, която се състои от 15 пана (по едно за всеки от 13-те безсмъртни българи), тръгна от Пловдив на 1 ноември, Деня на народните будители. Тя вече гостува на Софийския университет по повод неговия патронен празник – денят на Св. Климент Охридски, на Народната библиотека „Иван Вазов” гр. Пловдив и регионалната библиотека „П. Р. Славейков” във Велико Търново, Музея на религиите в Стара Загора.
 
Идеята за 13 поименни безсмъртни българи се разгръща подробно в последната книга на Ваклуш Толев – „Духовните дарове на България”, том 2.
 
„Духовните дарове на България са дарове на целия свят!”, каза историкът проф. Андрей Пантев при представянето на първия том на книгата в НДК. При представянето на втория том политологът Огнян Минчев заяви: „Тази книга е едно откровение за България – такава, каквато ние не познаваме и не подозираме, че е…” Самият Ваклуш Толев определя труда само с едно изречение: „Тази книга е аурна същност (т.е. духовност) срещу социална страст!”
 
Дарение от двата тома на „Духовните дарове на България” ще бъде предоставено на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” Варна от сдружение Общество  Път на Мъдростта Варна.

 

 

 

Изтегли PDF