Концерти и семинари на Гундеча Брадърс – 19-24 юни – София, Пловдив, Варна

За първи път в България ще звучат уникалните гласове на

Гундеча Брадърс

– едно музкално пътуване през невероятните измерения на човешките възможности за пеене и слушане на дхрупад – най-древната форма на индийската класическа музика, достигнала до наши дни в нейния оригинален вид.

Концерти и семинари на Гундеча Брадърс - 19-24 юни - София, Пловдив, Варна

Корените й могат да бъдат проследени няколко хилядолетия назад – още от епохата на Ведическите химни, но едва през 11 век се оформя във вида, който познаваме днес. Инструментите, които се използват в стила дхрупад танпура и пакхавадж са също така древни. С медитативно-вибрационния си резонанс те акомпанират и поддържат вокалното изпълнение.

 Всеки концерт започва с много бавно и постепенно разгръщане на рага, т.е. на тоналността в която певецът интерпретира. Постепенно темпото се ускорява и в бързите пасажи ритъмът е изпълнен с енергични и радостни орнаменти. Вокалната импровизация пресъздава дълбока гама от човешки емоции като покой, състрадание, чувственост, патос, учудване, гняв и героизъм, за да завърши с композиция (песен), съпроводена с ритмите на пакхавадж.

В стилът дхрупад певецът усилва вътрешния резонанс на тялото и придобива способността да създава вибриращи тонове, които от своя страна водят до медитативно състояние и вътрешен покой, и хармонизират емоционално-психическото и физическо тяло, както на изпълнителя, така и на слушателите. Дори и само слушането на дхрупад внася баланс и психическо (вътрешно) умиротворение – така необходими за всеки в забързания ритъм на всекидневието.

Братя Гундеча са видни представители на стила дхрупад, удостоени в Индия с     престижната награда “Падмашри”. Те са продължители на школата на Дагар, в която вече 19 поколения учители предават свещеното познание за дхрупад и до наши дни. Те са сред най-активните изпълнители на тази музика както в Индия,  така и на международните сцени. През 2012 г. правителството на Индия ги   удостоява със званието „Падмашри“ (“Padmashri”) за техния изключителен  принос в областта на дхрупад и на индийската класическа музика.

Програмата на уникалните Гундеча Брадърс в България включва: концерт и семинар в София – 19 и 20 юни, и във Варна – 23 и 24 юни, и концерт в Пловдив на 21 юни.

София – концерт-19.06. от 19:00ч., Зала България, ул.”Аксаков”1

София – семинар от 10:00 до 18:00ч., зала 3, Федерация на научно-техническите съюзи, ул.”Г. С. Раковски” 108

 Пловдив – концерт – 21.06. от 19:30ч., Зала “Борис Христов”,   ул.“Гладстон”15

 Варна – концерт – 23.06. от 19:30ч., Зала 2, Фестивален и конгресен  център – Варна, бул.”Сливница”2

Варна – семинар – 24.06. от 10:00 до 18:00ч., Зала 7, Фестивален и   конгресен  център – Варна, бул.”Сливница”2

Билети за концертите от 5, 10 и 15 лв. –на касите на залите в София и Варна, в  Билетен център – Пловдив и онлайн на ticketsbg.com.

Семинарите са безплатни.

 Всички събитията могат да бъдат проследени онлайн във фейсбук страницата на
Индологическа фондация “Изток-Запад”:

 https://www.facebook.com/indfound.org, или на линковете:

 Концерт в София:
 Семинар в София:
Концерт в Пловдив: – https://www.facebook.com/events/1926760290917835/
 Концерт във Варна:
 Семинар във Варна: – https://www.facebook.com/events/512457959151132/

 

Организатор на събитията е Индологическа фондация “Изток-Запад”

тел. 02 981 77 33, имейл: mail@indfound.org,

с любезното съдействие на посолството на Република Индия в София.

 
Концерти и семинари на Гундеча Брадърс - 19-24 юни - София, Пловдив, Варна