Премиера на книгата „Непрочетената „Илиада” на автора Георги Велев – Варна – 1 април

 
 
Културно-просветен център „НАЧАЛО”
 
ви кани на премиера на книгата
 
„Непрочетената „Илиада”
 
на автора Георги Велев
 
"Непрочетената "Илиада" е литературно изследване на приписвания на Омир текст, което стига до неочаквани резултати. Оказва се, че всъщност това е синтетично обработен епос и, че "Илиада" е енциклопедия на знанията на Древността. В нейното създаване вземат участие най-великите мислители на оная епоха като Ератостон, Евклид с особеното участие на Архимед. Така например подпалването на ахейските кораби в "Илиада" стриктно следва известното в историята подпалване на римската флота край Сиракуза с изобретените от Архимед щитове-огледала.
 
Всички тези знания са осмислени през призмата на философските възгледи на Аристотел, който създава за своя ученик Александър Македоски личен екземпляр на "Илиада", с който той не се разделя през походите си и получава името "книгата от ковчежето". Аристотел заръчва на ученика си, ако успее да завладее света да изгради град на науката – Александрия, в който да бъде пресътворена "Илиада" и така да бъде съхранена за света.
 
Неизяснено важна роля в "Илиада" заемат траките както със селектирането на най-прекрасните коне, на божествено вино, а също така и с великата си астрономическа култура. Изследването на този въпрос в края на книгата отвежда автора Георги Велев в областта на археологията и така се стига до откриването на грандиозните мегалитни комплекси по нашите земи. Редом с Витошкия, Пловдивския, Сливенския мегалитни комплекси той посочва и Побитите камъни край Варна.
 
01.04.2011г. Петък, от 17.30 ч.
 
залата на ЦЕНТЪР „НАЧАЛО” ул. „Г.С. Раковски” № 4
 
За контакти: Йордан Йорданов
0878/ 474 674, centar_nachalo@abv.bg
www.centar-nachalo.com
вход свободен