Книга на месеца: „Любов“ от Елиф Шафак

Книга на месеца: "Любов" от Елиф Шафак

Това не е притча за суфизма и исляма.
Това е книга за свободата да търсиш своя Бог.
Това не е разказ за средновековния поет Руми и дервиша Шамс.
Това е книга за мъката да откриеш път към себе си.
Това не е съвременната история за романтичната връзка между американка и шотландец.
Това е книга за радостта да намериш път към другия.
Това не е любовен роман.
Това е книга за любовта.
 
Елиф Шафак пише ЛЮБОВ в продължение на 15 години и половина. Увлечена по суфизма още като студентка, авторката е вдъхновена от историята на странстващия дервиш Шамс от Тебриз и средновековния духовник, мистик и поет Руми. Във времена на фанатизъм и класови предразсъдъци те отстояват духовността, която носят в сърцата си, и отварят дома си за хора от всички прослойки на обществото. Твърдо вярват в учението за любовта като основна градивна частица на живота, любовта, която свързва хората през векове, култури и географски ширини.
 
Преди да се превърне в световноизвестен поет, духовният учител Джелаладин Руми търси себе си сред необяснима самота. Въпреки хилядите си почитатели и ученици Руми чувства, че нещо липсва в живота му. Странстващият дервиш Шамс идва в отговор на молитвите му. Тяхното приятелство променя живота на Руми завинаги.
 
Ела Рубинстайн е 40-годишна домакиня от Бостън, майка на три деца и рецензент към литературна агенция. Първата й задача е да прочете и оцени „Сладко богохулство” – роман, написан от напълно неизвестен автор на име Азис Захара. Книгата на Захара разказва през погледа на различни хора за пътя, извървян от Шамс към Руми, както и за ролята, която дервишът изиграва при трансформирането на успешния, но нещастен духовник, в отдаден мистик, страстен поет и защитник на любовта. Завладяна от „правилата” на суфизма, които защитават равенството на всички хора и религии и искрицата любов, която всеки носи в себе си, Ела осъзнава, че историята на Руми е огледало на нейния живот и че Захара – както Шамс, идва, за да я освободи.
 
ЛЮБОВ обединява в едно Изтока и Запада, минало и настояще, за да даде на читателя завладяващ, драматичен и жив разказ за любовта. Това е книга, която ни оставя без дъх, но най-вече отговоря на големия въпрос: „Как любовта може да промени живота ни?”.
 
ЛЮБОВ е първата книга на Елиф Шафак, преведена на български език. Преводът от английски е дело на Емилия М. Масларова. ЕГМОНТ БЪЛГАРИЯ издава ЛЮБОВ само няколко месеца след излизането й в САЩ и само няколко седмици след появата й във Великобритания.
 
 
 
 
 

 

*************************************************************************************************************

 

Поискай и ще ти бъде дадено
Естер и Джери Хикс

Книга на месеца: "Любов" от Елиф Шафак"Едно от най-ценните неща в Поискай и ще ти бъде дадено
е това, че Абрахам ни   дават 22 мощни процеса с чиято помощ можем да постигнем целите в живота си. Независимо къде се намираме, винаги има процес, който може да направи живота ни по-добър. Обожавам тази книга, както обожавам и Естер и Джери Хикс!"
Луиз Л. Хей, автор на книгата "Излекувай живота си"

Поискай и ще ти бъде дадено
Тази прекрасна книга от Естер и Джери Хикс, в която е изложено учението на група Нефизически учители, представящи себе си под името Абрахам, ще Ви помогне да се научите да материализирате желанията си и да заживеете радостния живот, който заслужавате. Тази книга ще Ви помогне да разберете как връзките, здравето, парите и работата Ви се влияят от мислите Ви и от Вселенските закони, които управляват вашата времево-пространствена реалност. Ще откриете техники и начини, които ще ви помогнат да се отпуснете и да заживеете по-щастливо. Ваше свещено право е да живеете живот изпълнен с всичко онова, което според вас е добро. Тази книга ще Ви помогне да заживеете добруването, което наистина е свещено право на всеки един от нас. Джери и Естер Хикс ни представят добилото международна известност на Абрахам – Хикс – изкуството да позволяваме на естественото си благополучие да навлезе в живота ни. Провеждайки открити семинари в повече от 60 града годишно те са създали повече от 600 книги, аудио- и видеокасети и компактдискове.

Към сайта на издателство Сребърно звънче: www.srebarnozvanche.bg

=======================================================================

„Силата на настоящето”, Екхарт Толе

Силата на настоящето

Книгата "Силата на настоящето" може изцяло да промени възгледите ви за света и за себе си, да промени тотално живота ви.
Екхарт Толе ни разкрива един различен свят, част от който е нашата същност, но сме забравили… Той не само разказва, той ни кара сами да усетим, да почувстваме, че ние не сме своя ум, не сме своите страхове, болки, не сме егото си. Нашият ум е просто инструмент, който използваме, но Мъдростта е отвъд разума.
В нас има нещо много по-голямо, силно и мъдро – Духът, наблюдателят, присъствието, вътрешното тяло… Духът – това сме ние и в същото време нещо много по-голямо от нас. Това не може да се разбере с мислене, може само да се усети. Умът слага епитети, определения, а нашата същност не може да се назове.
Основното, на което ни учи Екхарт Толе е, че нашите "проблеми" си ги създаваме като се себеотъждествяваме със своя ум, с егото си, със своите преживявания в миналото. Мислим си, че образът, който сме си създали въз основа на житейския ни опит е нашето АЗ. Но истинското ни Аз се разкрива тогава, когато свалим всички маски, както при смъртта. Смъртта всъщност (физическата смърт), е събличане на всичко, което не сме.А когато успеем да се издигнем над егото си, разбираме, че смърт няма.
Самият Екхарт Толе под въздействие на силното страдание през една нощ, преживява духовна трансформация, при която съзнанието, истинската му същност се "отдръпва" от страдащият "аз". Тогава той достига до истинската си природа. След време хората започват да го питат как да достигнат Просветление, как да се докоснат до своята същност, до Мъдростта, Душевния мир, Радостта, Блаженството – а той им отговаря – "Вие го имате. Истината е във вас".
В "Силата на настоящето" Екхарт Толе ни посочва как да открием това съкровище в себе си и да усетим, че външната форма е само мимолетно отражение на онова, което сме в дълбоката си същност.От позицията на Духа, на Наблюдателя, всеки проблем може да се погледне "отгоре" и да се реши много по-лесно, а повечето от "проблемите" ще отпаднат, просто защото ще гледаме на тях по друг начин. Освен това от тази позиция сме свободни и не се вкопчваме в парите, професията си или някого, не ставаме зависими от хората и обстоятелствата. Осъзнаваме, че няма нужда да притежаваме нещо или да имаме в живота си някого, за да сме значими, защото ние вече сме значими. Осъзнаваме, че сме част от нещо голямо, неизмеримо, част от Божественото, че просто сме и че това съществуване има дълбок смисъл.
За да достигнем до тази своя част има различни пътища – чрез присъствие тук и сега в настоящето, чрез тялото, тишината, пространството. Истински можем да усетим Духът в нас, когато изцяло Присъстваме в настоящия момент и наблюдаваме, без да се идентифицираме с мислите и чувствата си. Чрез наблюдаване ние осъзнаваме наблюдаващият в нас. Когато наблюдаваме страха, болката без да се идентифицираме с тях, така ги приемаме и те губят своята сила и енергия.
Екхарт Толе ме накара да усетя как една емоция ме превзема, преминава през тялото ми и когато просто наблюдавам какво се случва с мен, без да се оставя да ме води, тя излиза от тялото ми… напуска. И вие може да усетите.Миналото и бъдещето са творения на нашия ум и ни пречат да усетим нашата природа. Те са илюзия, времето е илюзия. Съществува само Сега. Всичко, което може да ни се случи – става тук и сега. В настоящето няма проблеми, няма болка, няма страх. Когато с присъствието си "осветяваме" проблемите и болката, те затихват и изчезват.
Когато страдаме, изпитваме болка или имаме проблем във взаимоотношенията, това може да се използва като трамплин към духовно просветление, защото Просветлението е Тук и Сега. Не е необходимо да научим нещо ново, да отидем някъде, да постигнем нещо. Всичко, което ние нужно е тук и сега, в този момент. Всичко започва от настоящето.
Но нека ви оставя да се потопите в "Силата на настоящето" и заедно с Екхарт Толе да поемете Пътя към себе си и да откриете съкровището, което е вътре във вас.

текст: Росица Вакъвчиева
http://www.self-help.bg/sebepoznanie/s-chai-i-kniga/287-silata-na-nastoiashteto-eckhart-tolle.html